Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Ίδρυση
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου ιδρύθηκε το 2018 (ΦΕΚ 229717/Ζ1/05-01-2018, τ. Β4) βάση του Άρθρου 48 του ν. 4485/2017 και αποτελεί μονάδα του Πανεπιστημίου που εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διεπιστημονική συνεργασία στην ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει δια βίου μάθησης.
Αντικείμενο – Σκοπός
Η ίδρυση του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιτρέπει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, τόσο στην ακριτική και νησιωτική Ελλάδα, όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και μέσω της διοργάνωσης θερινών σχολείων.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4957/2022, σκοπός του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι η οργάνωση των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία δεν αφορούν σε προγράμματα τυπικής εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, ως δράσεις των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. των Α.Ε.Ι. ορίζονται:
α) η οργάνωση, ανάπτυξη και παροχή προγραμμάτων επιμόρφωσης, μη τυπικής μάθησης, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, επανειδίκευσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων, γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού και εν γένει προγραμμάτων διά βίου μάθησης προς τους φοιτητές και αποφοίτους των Α.Ε.Ι., αλλά και τον γενικό πληθυσμό,
β) η παροχή σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας και τις μεταβολές που επιφέρουν στη δομή της απασχόλησης τα νέα επαγγέλματα και ειδικότητες,
γ) η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων με βάση τη διδακτική στόχων και την επίτευξη συγκεκριμένων μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,
δ) η οργάνωση, ανάπτυξη και παροχή προγραμμάτων με τη μορφή χειμερινών και θερινών σχολείων,
ε) η διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και σεμιναρίων, σε θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του Κέντρου,
στ) η ανάπτυξη και παραγωγή έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού,
ζ) η σύναψη συμβάσεων με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων για την επιμόρφωση προσωπικού φορέων του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα,
η) η εκπόνηση μελετών και γνωμοδοτήσεων, επί θεμάτων που άπτονται των δραστηριοτήτων του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.,
θ) η παρακολούθηση των εξελίξεων στο πεδίο της διά βίου μάθησης, των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, των θεσμικών μεταβολών και ρυθμίσεων, καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων εκπαιδευτικής πολιτικής και ανάπτυξης της διά βίου μάθησης,
ι) η σύναψη προγραμματικών συμφωνιών που σχετίζονται με δράσεις του Κέντρου,
ια) η συνεργασία με Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. άλλων Α.Ε.Ι., Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) και με λοιπούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων.
Βάσει του ν. 4957/2022, η οργανωτική δομή του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχει ως εξής:
Πρόεδρος του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Δημήτριος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Πρύτανης
Διευθυντής του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Απόστολος Κώστας, Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
Τακτικό μέλος
Αλιβίζος Σοφός, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αναπληρωτής Προέδρου του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Αναπληρωματικό μέλος
Νικόλαος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Τακτικό μέλος
Δημήτριος Καβρουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας
Αναπληρωματικό μέλος
Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας
Σχολή Περιβάλλοντος
Τακτικό μέλος
Αναπληρωματικό μέλος
Ναζίρη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Σχολή Επιστημών της Διοίκησης
Τακτικό μέλος
Απόστολος Χριστόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
Αναπληρωματικό μέλος
Μαρία Ντουμή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τακτικό μέλος
Ανδρέας Παπασαλούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών
Αναπληρωματικό μέλος
Στέλιος Ζήμερας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών
Πολυτεχνική Σχολή
Τακτικό μέλος
Ευρυπίδης Λουκής, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
Αναπληρωματικό μέλος
Σπυρίδωνας Γκολφινόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης
Πιστοποιημένες Σύγχρονες Σπουδές στην Κοιτίδα της Γνώσης!
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αξιοποιώντας και διευρύνοντας την εμπειρία και τεχνογνωσία του Ιδρύματος στην οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω δια ζώσης, μεικτής και ηλεκτρονικής μάθησης, προσφέρει ένα σύνολο καινοτόμων Επιμορφωτικών Προγραμμάτων επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξειδίκευσης σε επιστημονικά πεδία αιχμής.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός των Προγραμμάτων είναι η ενεργή συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού μέσα από τη συνεχιζόμενη, δια βίου μάθηση και την αδιάλειπτη πρόσβαση στην έγκυρη επιστημονική γνώση, μέσω Επιμορφωτικών Προγραμμάτων που είναι προσβάσιμα ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εργασιακή κατάσταση, τόπο κατοικίας, κλπ. Έχοντας έως σήμερα υλοποιήσει περισσότερα από 1000 Προγράμματα Επιμόρφωσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όσα παραδοσιακά διδάσκονται από τα Πανεπιστήμια σε φοιτητές/τριες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών. Παρέχουν ως εκ τούτου καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, εξέλιξης στον εργασιακό χώρο, αλλά και εναλλακτικές ευκαιρίες προσωπικής εκπαίδευσης, μόρφωσης και αυτό-βελτίωσης.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των προγραμμάτων μας είναι:
- Διεξαγωγή μαθημάτων είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως, είτε με μεικτά μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία συνδυάζουν με το βέλτιστο τρόπο την δια ζώσης και online εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καλύπτοντας έτσι όλες τις δυνατές εκπαιδευτικές ανάγκες των επιμορφούμενων.
- Διεξαγωγή της online και μεικτής επιμόρφωσης μέσω ασύγχρονης μάθησης, αλλά και διαδραστικά μέσω της διεξαγωγής σύγχρονων τηλεδιασκέψεων.
- Διδασκαλία και ανάπτυξη επιμορφωτικού υλικού, από ακαδημαϊκό και επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων Α.Ε.Ι της χώρας ή του εξωτερικού.
- Έναρξη μαθημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- Χορήγηση Πιστοποιητικού με αναγραφόμενες Ακαδημαϊκές Μονάδες ECTS.
- Διαρκής εκπαιδευτική, τεχνική και διοικητική υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εγγραφής και της επιμόρφωσης.
Για μία καλοκαιρινή μαθησιακή εμπειρία στα νησιά του Αιγαίου!
Τα Θερινά Σχολεία Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για νέους/νέες και ώριμους/ώριμες επιστήμονες και ερευνητές/τριες από όλο τον κόσμο που τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε state-of-the-art ερευνητικές δραστηριότητες και να ανταλλάσουν καινοτόμες ιδέες και μεθόδους, ενώ ταυτόχρονα εξερευνούν τα υπέροχα νησιά του Αιγαίου.
Επιπλέον είναι μια μοναδική ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ένα Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στη διεθνή ακαδημαϊκή έρευνα, προκειμένου να αναδείξει και να προβάλει περαιτέρω την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη στήριξη της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών.
Η ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ότι προσφέρει ένα μοναδικό δίκτυο “ακαδημαϊκών νησίδων εκπαίδευσης και έρευνας” στο πλαίσιο ενός δυναμικού και ανταγωνιστικού ιδρύματος.
Αναπτυσσόμενο σε έξι (6) πανέμορφα νησιά στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει επιτυχημένα ανατρέψει τις επικρατούσες αντιλήψεις περί ακαδημαϊκής ζωής στην Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στην ακαδημαϊκή εκπαιδευτική προσέγγιση όσο και από την άποψη της οργανωτικής δομής.
Τα αποτελέσματα αυτής της πρόκλησης έχουν επιφέρει θεαματικά ακαδημαϊκά επιτεύγματα και ταχεία ανάπτυξη και αναγνώριση του Πανεπιστημίου του Αιγαίου ως ενός από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς θεσμούς στην ελληνική επικράτεια.